MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Alkoholfogyasztás elleni nemzeti stratégiára van szükség!

2007.09.05. 11:37 politikus

Szeptember 5-én fogadta el az Európai Parlament az alkoholfogyasztással kapcsolatos károk csökkentésének uniós stratégiájáról szóló jelentést, mely szerint évente 17 ezren halnak meg ittas vezetés okozta közúti balesetben az Európai Unióban, és az alkoholfogyasztás ezen túl is óriási egészségügyi és gazdasági károkat okoz. A Magyarországon is rohamos mértékben terjedő alkoholfogyasztás adatai alapján Olajos Péter, az MDF EP-képviselője a hazai alkoholfogyasztás elleni nemzeti stratégia megalkotását szorgalmazza. Mint arról Olajos Péter beszámolt, a WHO adatai szerint csak Magyarországon közel 750 milliárd forint kárt okoz az államnak az alkoholfogyasztás, míg az alkoholos italok eladásából befolyó állami jövedelem alig éri el a 150 milliárdot. Ráadásul, ebben az összegben a gazdasági károk mellett csak a közvetlen egészségügyi kiadások vannak benne. Az alkoholizmus szövődményeként fellépő krónikus, akár halálozáshoz is vezető betegségek miatti hosszú időn át elnyúló kezelést az egyéb egészségügyi költségek között tartják számon. Ha mindehhez hozzátesszük azt, hogy jelenleg hazánkban a teljes népesség egy negyede, azaz megközelítőleg 2,5 millió "problémaivó" van, amiből 1 millió alkoholista, akkor sokkal pontosabb képet kapunk arról, hogy a valós egészségügyi költségek milyen nagyságrendet tehetnek ki. A most tárgyalt Uniós jelentés különösen három problémagócot emel ki. A fiatalkorúak körében egyre növekvő mértékben terjedő alkoholfogyasztást, a terhes nők védelmének kérdését, valamint az alkoholos befolyásoltság alatt okozott közúti baleseteket. A fiatalkorúak körében az alkoholfogyasztás mindig is jelenlevő probléma volt. Az utóbbi időben viszont egy sokkal veszélyesebb trend kialakulását figyelhettük meg. Nyugat-Európában lassan mindennapos jelenséggé válik, hogy tizenévesek esténként alkoholmámorban vélik megtalálni a boldogságot, és naivitás lenne azt gondolni, hogy Magyarország fiataljai védettek ettől. Bizonyos alkoholos italgyártók kifejezetten ezt a korosztályt vették célba, és jól időzített kampányokkal el is érik céljukat. Az Európai Parlament úgy találta, hogy mind a három problémás csoport szempontjából ugyanazon lépések jelenthetik a megoldást. Egyrészt a megfelelő tájékoztatás, továbbá az alkoholreklámok korlátozása, az italok megfelelő árazása, illetve a gépjárművezetőkkel szembeni szigor. Persze a fenti lépések mit sem érnek, ha a családok nem teljesítik nevelési és védelmi funkcióikat. Az MDF EP-képviselője szerint bár a ma elfogadott jelentés csak ajánlásokat tartalmaz a tagállamok felé, figyelembe véve a magyar nemzetgazdaságot érő károk nagyságrendjét, Magyarország nem engedheti meg magának a nem-cselekvés luxusát. Úgy véli, itt az ideje a hazai alkoholfogyasztás elleni nemzeti stratégia megalkotásának, és következetes végrehajtásának.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr85170200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása