MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

MDF: Évente 4 millió mobiltöltő? Még mindig ketyeg az e-hulladék bomba!

2008.03.12. 19:02 politikus

A Magyar Demokrata Fórum üdvözli Hegyi Gyula EP képviselő javaslatát, amelyben arra kéri az Európai Uniót, hogy írja elő az egységes mobiltelefon-töltők használatát. Az MDF környezet –és jövőbarát politikát folytató pártként vallja, hogy az infotechnikai fejlesztések mellett gondoskodni kell az elektronikai ipar környezetkárosító hulladékainak kezeléséről is. Pettkó András ezért arra kéri Viviane Reding asszonyt, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiáért felelős biztosát, valamint a parlamenti pártok képviselőit, hogy a környezeti értékek és a fogyasztók védelme érdekében támogassák a mobiltöltők egységesesítéséről szóló javaslatot.

  

A Magyar Demokrata Fórum szerint Európának követnie kell a kínai példát, és a környezet valamint a fogyasztók pénztárcájának védelme érdekében szabályoznia kell, hogy a mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót hozzanak forgalomba. Jelenleg ugyanis az egyes készülékeknél nem csak az elektromos csatlakozó fizikai méretei eltérőek, hanem az akkumulátorok is sokfélék, emiatt pedig a töltők maguk is különbözőek. Az elmúlt esztendőben az ország összes mobilforgalmazása 3,6- 3,8 millió darab körül mozgott: minden egyes készülék esetében új töltő került forgalomba. Arról nem is beszélve, hogy az elvesztet vagy elromlott példányok pótlása miatt további 100 – 200 ezer darabot dobtak piacra.

Az MDF már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban is egyre súlyosabb problémát jelent az elöregedő számítógépek és egyéb berendezések környezetvédelmi előírásoknak megfelelő kezelése. Az egyre nagyobb mennyiségű elektronikai hulladék visszagyűjtése és ártalmatlanítása azonban továbbra is számos feladatot jelent mind a kormányzat, mind az iparág képviselői számára. Pettkó András még 2003-ban elkészítette „Az elektromos és elektronikus hulladékok kezeléséről és hasznosításáról” szóló törvényjavaslatot, amely alapján ugyan született egy rendelet, ugyanakkor a kormányzat sajnos a mai napig nem tette meg a megfelelő lépéseket a probléma megoldása érdekében.

Az MDF környezet –és jövőbarát politikát folytató pártként vallja, hogy az infotechnikai fejlesztések mellett gondoskodni kell az elektronikai ipar környezetkárosító hulladékainak kezeléséről is. Pettkó András ezért arra kéri Viviane Reding asszonyt, az EB információs társadalomért és médiáért felelős biztosát, valamint a parlamenti pártok képviselőit, hogy a környezeti értékek és a fogyasztók védelme érdekében támogassák a mobiltöltők egységesesítéséről szóló javaslatot. A jövőben Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője is mindent meg fog tenni a szabályzat megalkotása, valamint az e-hulladék elleni fellépés érdekében.

Az MDF szerint foglalkozni kell az információs társadalom egyéb technikai eszközeinek elhasználódásából keletkező veszélyes hulladékok kérdésével is. Magyarországon ugyanis az évente lecserélt több millió mobiltelefon mellett körülbelül 100-150 ezer számítógép és mintegy 20-30 ezer monitor kerül ki a használatból, amelyek súlyos kockázatot jelentenek a környezet épségére és az emberek egészségére egyaránt.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr84378896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása