MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Az eszement népszavazási kezdeményezések

2008.03.19. 20:58 politikus

Az Országgyűlés Képviselőcsoportjainak tagjai 2007. év folyamán 28 kérdésben országos népszavazási kezdeményezést nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz. Ezt megelőzően a FIDESZ – KDNP 7-et, azaz csak pártok és képviselők által benyújtott népszavazási kezdeményezés 35 db volt 2007-ben. Ebből a licitből egyedül csak a Magyar Demokrata Fórum mint párt és a képviselői maradtak ki, akik mindvégig hangoztatták, a képviseleti demokráciában csak kivételesen szabad élni a közvetlen demokrácia eszközével (például: szuverenitás, nemzeti sors kérdés…).

A Bizottság által elbírált és 8 esetben hitelesített kezdeményezések ellen az Alkotmánybíróságnál jogorvoslattal éltek, melyek közül az Alkotmánybíróság az alábbi 6 kérdésben meghozta döntését.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát?”(Kezdeményező: Fidesz)

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást?" (Kezdeményező: MSZP)

„Egyetért-e Ön azzal, hogy szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése?” (Kezdeményező: MSZP)

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel?” (Kezdeményező: MSZP)

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami vezetők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot kelljen lefolytatni?” (Kezdeményező: MSZP)

„Egyetért-e Ön azzal, hogy jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az állami adóhatóság?” (Kezdeményező: MSZP)

Tekintettel arra, hogy az Országos Választási Bizottság határozatai jogerőre emelkedtek, az Országgyűlés meghozhatja döntését. A parlamentnek április 14-ig kell a képviselők többségének támogatásával döntést hoznia a népszavazás elrendeléséről. Ha az Országgyűlés úgy mérlegel, hogy elrendeli a népszavazást, arról is kell dönteni, hogy az ügydöntő vagy véleménynyilvánító legyen. Ammenyiben az Országgyűlés elrendeli a népszavazást, úgy a Köztársasági Elnöknek 90 napon belülre ki kellene írnia a népszavazást.


Összegezés az MDF oldaláról:

A kialakult helyzet ismét egy komolytalan politikai játék következménye. Ezt a politikai játékot a két nagy párt hétről-hétre űzi a magyar emberekkel. Hétről-hétre a két nagy párt vezetőinek száját olyan politikai blöffök hagyják el, melyek a pillanatnyi, napi politikai hasznot hivatottak learatni.

Mindannyian emlékszünk, amikor tavaly októberben egy hétfői napon a Parlamentben Gyurcsány Ferenc azzal állt elő, hogy ha az ellenzék nem támogatja az – éppen aktuális – törvénycsomagját közjogi kérdésekben, akkor népszavazást kezdeményeznek. Az MSZP ekkor 20 különböző kérdésben kezdeményezett népszavazást.

„De tegyük mindjárt hozzá, felkészültünk arra, hogy ha úgy látjuk, hogy az ellenzék nem kívánja megadni a szükséges támogatást azokhoz a döntésekhez, amelyekben nélküle nem tudunk dönteni, akkor a néphez, az istenadta néphez fordulunk felhatalmazásért. Ha van valami, amiben érdemes felhatalmazást kérni a néptől, akkor éppen az, amit a politikai osztály a maga erejéből nem tud megtenni, és a politikai osztály viszonyait alakítja át. Nem kívánok belemenni újra hónapokig tartó vitába, nem kívánok belemenni olyan vitába, hogy az 52. § (3) bekezdésének 2. pontjában az egészen biztosan úgy jó-e, ha ezt a munkát el kell végezni. De nem azért, hogy kibújjunk a politikai felelősség alól, nem azért, hogy így találjunk újra menedéket; ezt azért kell elvégezni, mert pontos és jó szabályozást kell csinálni. Nem arról kell népszavazást tartani, hogy a kormány kezéből megpróbáljuk kicsavarni a kormányzás lehetőségét. Mindig vitatni fogom az ilyenfajta népszavazás értelmét, sőt nyugodtan mondhatom, így együtt, ahogy ez ma előkerült, az alkotmányosságát is. De pontosan tudom, hogy elegendő támogatottságunk van a kormánypárti frakciókban ahhoz, hogy képviselőkként kezdeményezzünk egy ilyen népszavazást, és ha mi ezt a jövő héten elindítjuk, akkor ez a népszavazási kezdeményezés utolérheti a már napirenden lévő népszavazást. Nem kívánok két népszavazást Magyarországon, nem kívánom ennek költségeit, nem kívánom az országot e tekintetben újabb teherrel megterhelni, de természetesen, ha megállapodik az Országgyűlés, akkor a képviselőknek lehetőségük lesz a korábban benyújtott népszavazási kezdeményezést visszavonni. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – 2007. október 8.)”

Erre válaszul a Fidesz további 8 kérdésben nyújtotta be a maga kérdéseit (200 fős országgyűlés, állami vezetők SZJA bevallásainak nyilvánossága, politikai – kormányzati - önkormányzati reklám tilalma, a képviselői – állami vezetői tiszteletdíjak az euro bevezetéséig ne emelkedjenek, állami vezetők vagyongyarapodásának vizsgálata és nyilvánossága).

Az MDF ezt egy káros politikai hazárdjátéknak tartja, amely gúnyt űz a demokráciából, a népszavazás intézményéből. Ez a politikai hazárdjáték most visszahullott a kezdeményezők fejére.
Úgy tűnik, a kezdeményező pártok egyike sem gondolta komolyan ezeket a kérdéseket, csak a pillanatnyi helyzetben belementek egy olyan politikai licitbe, ahol már nem a tartalom számít hanem kilóra mérik a népszavazási kezdeményezések számát.

A kérdések egy rész komolytalan, egy másik részük nem alkotmányos (gondoljunk bele a kérdések alig egyharmada felelt meg a népszavazási törvény és az alkotmány követelményeinek). Ezek a kérdések ráadásul mind olyanok melyek nem mérhetőek egy népszavazás súlyához (ugyanezt állítottuk a március 9-i népszavazás kérdéseiről is). Ezek a témák nem mérhetőek alkotmányos kérdésekhez, az uniós csatlakozáshoz vagy NATO tagságunkhoz.

Ezek tipikusan olyan kérdések, melyekről egy értelmes politikai környezetben a politikai pártoknak meg kell tudniuk állapodni kölcsönös kompromisszumok mentén. Ezekben a kérdésekben a parlamentnek kellene felelős döntést hoznia.

Amennyiben ezek a kérdések népszavazásra kerülnek, akkor tényleg megállapíthatjuk, hogy a magyar parlamentális demokrácia válságba jutott – s a válságba azok kormányozták, akik éppen ezeknek a népszavazásoknak a kezdeményezői.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr7389030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása