MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Tíz pont az innovatív Magyarországért. Tízpontos innovációs tervezet a gazdaság fellendítésért

2008.03.20. 18:07 politikus

A kormányzat jelenleg képtelen valódi eredményeket elérni a tudás- és innovációalapú gazdaság fejlesztésében, és ezzel tovább súlyosbítja hazánk rossz gazdasági helyzetét. A kedvezőtlen K+F szerkezet javítása és az innováció ösztönzése érdekében a Magyar Demokrata Fórum Felsőoktatási és Innovációs Kabinetje tíz pontos intézkedéstervezetet dolgozott ki.

    

Egy ország hosszú távú gazdasági fejlődését döntően befolyásolják a kutatásra és fejlesztésre (K+F) fordított összegek. A magyarországi kutatás-fejlesztésre fordított kiadások GDP-n belüli aránya nem éri el az egy százalékot – ami az EU átlagának fele, Japánénak pedig csak egyharmada. Ráadásul a csekély ráfordítások szerkezete is kedvezőtlen, hiszen az állami források igen magas arányt képviselnek, és ezek az állami pénzek elosztása gazdasági szempontból sokszor megkérdőjelezhető. A Magyar Demokrata Fórum vallja, hogy egy egészséges gazdasági szerkezetben a kutatás-fejlesztésben a piaci szektornak kell domináns szerepet betölteniük, az államnak elsősorban ösztönző-szabályzó szerepet kell betöltenie.

A Magyar Demokrata Fórum az ország fejlődésének kulcsát –a hagyományosan magas színvonalú felsőoktatásra, az akadémiai kutatóhálózatra, valamint a versenyszférában tevékenykedő kutatóhelyekre építve – az innováció ösztönzésében, a kutatási és fejlesztési tevékenység fokozásában látja. Úgy véljük, a magyarországinál rosszabb gazdasági helyzetben lévő fejlődő államok esetében már bebizonyosodott, hogy hosszútávon csak az innováció kiemelt támogatása – például adókedvezmények vagy adómentesség formájában – jelentheti a siker zálogát.

A rendelkezésünkre álló bőséges nemzetközi tapasztalat fényében ezért álságosnak és elfogadhatatlannak tartjuk a kormányzat ez ügyben tanúsított arcpirító közönyét. Ugyanis miközben minden lehetséges fórumon elhangzik, hogy a nagyvállalatok K+F tevékenysége mellett különös hangsúlyt kellene helyezni a kis- és közepes vállalatok (KKV) innovatív fejlesztéseinek támogatására, az ügyben valódi áttörés nem történt.

A Gyurcsány kormány a mai napig nem volt képes a nemzetgazdaság fejlődése szempontjából kulcsfontosságú innovációs tevékenységgel kapcsolatban világos, egyértelmű stratégiát és ösztönző szabályozórendszert kialakítani. Az innovációs pályázatokat körbelengő gyanús ügyletek, a politikai nyomásgyakorlás és a korrupció gyanúja hiteltelenné teszi a kormány innováció-politikáját, ráadásul megakadályozza az EU kutatási forrásaihoz való hozzáférést. Az utóbbi időszakban kirobbant botrányok mind azt jelzik, hogy a kormány az innovációs támogatásokat nem feltétlen szakmai, sokkal inkább politikai alapon ítéli oda.

Az MDF a kutatás-fejlesztés fellendítése érdekében szükségesnek tartja egyes, kiemelt nemzetközi jelentőséggel bíró projektek hazánkba csábítását. Kezdeményezzük, hogy a kormányzat kezelje prioritásként az Európai Neutronkutató Központ, valamint az Európai Technológiai Intézet hazai létrehozását. Ennek érdekben arra kérjük az illetékes szerveket, kezdjenek intenzív nemzetközi lobbizásba, a parlamenti pártok pedig egységesen álljanak ki a nemzetközi megaprojektek hazai megvalósítása mellett, a cél elérése érdekében vessék latba saját nemzetközi kapcsolatrendszerüket!

A hazai kutatás-fejlesztési rendszer fogyatékosságainak kiküszöbölésére az MDF egy nemzeti egyetértésen alapuló innováció-politika kialakítását szorgalmazza. Ennek eredményeként valóban létrejöhetne egy politikai érdekek által nem befolyásolt támogatási és ösztönző rendszer, és végre kijelölésre kerülhetnének a nemzetgazdaság szempontjából meghatározó innovációs területek, amelyek újra fejlődési pályára állíthatják az országot.

A Magyar Demokrata Fórum Felsőoktatási és Innovációs Kabinetje a szakmai vita megkezdése érdekében kidolgozta az „10 pont az Innovatív Magyarországért"

1. Kezdeményezzük az innovatív szakképzési rendszerek kialakítását és támogatását (TISZK-ek fejlesztése, versenyképes szakmák oktatása, szendvicsképzések a felhasználókkal közösen, extra adókedvezménnyel).
2. Kezdeményezzük az államilag finanszírozott kutatási projektek felülvizsgálatát a források elaprózódását eredményező párhuzamosságok felszámolása érdekében.
3. Kezdeményezzük, hogy a kormányzat a megfelelő méret kialakítása érdekében csoportosítson forrásokat a zászlóshajó-projektekhez.
4. Kezdeményezzük, hogy a kormányzat a K+F kockázati-tőke társaságok részére – a filmtörvényben kialakított modellhez hasonlóan – adjon olyan mértékű adókedvezményt, ami képes biztosítani a kutatási eredmények hazai hasznosítását.
5. Kezdeményezzük extra adókedvezmények biztosítását az egyetemi területeken, egyetemekkel való közreműködésen alapuló K+F beruházások – pl. tesztüzem, labor, technológia-intenzív termelőüzem – esetén.
6. Kezdeményezzük a vállalati kutatóintézetekben foglalkoztatott magyar kutatók után fizetett járulékok csökkentését
7. Kezdeményezzük egy innováció-barát adózási környezet létrehozását. Nagyobb innovációs beruházások esetén elképzelhetőnek tartjuk akár a teljes társasági adó-mentességet is.
8. Kezdeményezzük egy olyan Innovációs Tanács felállítását, mely megfelelő terepül szolgálhatna a politika és gazdasági szféra képviselői közti érdekegyeztetéshez.
9. Kezdeményezzük, hogy hazánk folytasson expanzív külpolitikát az innovatív beruházások, vállalati központok idevonzása érdekében.
10. Kezdeményezzük az innovációs szemlélet terjesztését az oktatási rendszer egészében.
 
Dr. Vasa László 

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr58389659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása