MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Elfogadhatatlan a tényleges életfogytiglan eltörlése

2007.09.20. 13:26 politikus

Az MDF elfogadhatatlannak tartja kormány azon törvénymódosító szándékát, hogy 2010-től eltörölné a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetést.

     
"A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, hogy ne az elítélt bűnözőknek szóló kedvezményeken, hanem a tisztességes, jogkövető állampolgárok megvédésén törje a fejét. Elfogadhatatlan számunkra az a javaslat, hogy 2010-től a valóban életfogytig tartó szabadságvesztést meg kívánja szüntetni a kormányzat" - mondta Dávid Ibolya csütörtöki sajtótájékoztatóján. A pártelnök hangsúlyozta: elfogadhatatlan az, ha többszörös gyilkosok, pedofilok kerülnek újból az utcákra, veszélyeztetve ezzel a társadalmat. Véleménye szerint ha megvalósul a kormány által tervezett változtatás, akkor a legsúlyosabb bűnöket elkövetők lehetőséget kapnának arra, hogy egy-két évtized után újra szabadlábra kerüljenek. A kormánynak meg kellene hagynia azt a lehetőséget a bíróságok számára, hogy kivételes esetekben, rendkívül súlyos bűncselekményeknél továbbra is kiszabhassák ezt a büntetést. Nem a törvény mondja ki valakire az életfogytig tartó szabadságvesztést, hanem a bíróság - mutatott rá. A távirati iroda azon kérdésére, hogy az MDF szerint kell-e tovább szigorítani a szabályozást, esetleg el kell-e gondolkodni a halálbüntetés újbóli bevezetésén, a pártelnök hangsúlyozta: egy uniós ország nem vezetheti be a halálbüntetést, éppen ennek áthidalására hozták létre kilenc évvel ezelőtt a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, aminek van elrettentő hatása. A Fidesz az MDF-hez hasonlóan ellenzi a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés eltörlését. Az MTI azon kérdésére, hogy a két párt közösen lép-e fel a tervezett változtatás ellen Dávid Ibolya azt mondta: a célban való egyetértés rendkívül fontos, de nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az azonos álláspontokból. Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szeptember elején jelentette be, hogy a tárca módosítaná a Büntető törvénykönyvet, a szabályozásból a tervek szerint kikerülne a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, de az jogalkotói mérlegelés kérdése, hogy visszamenőlegesen is alkalmaznák-e a jogszabály-módosítást. A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés helyett "azt tervezzük, hogy élethossziglani büntetést alkalmaznánk, amelynek a kötelező felülvizsgálatára 20 év után sor kerülne" - mondta akkor Kondorosi Ferenc. A jelenleg hatályos jogszabály alapján a bíróság dönthet arról, hogy valakit jogerősen kizár a feltételes szabadlábra bocsáthatóság lehetőségéből, vagyis a köznyelv megfogalmazása szerint tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéli. Ebben az esetben az elítélt haláláig rács mögött marad. A tárca 2010-től hatályba lépő tervezett módosítása ezt változtatná meg úgy, hogy az érintetteket nem zárná ki a szabadlábra kerülés lehetőségéből. A Fidesz tiltakozott a kormány "felelőtlen és ostoba ötlete ellen", amely szerintük gyerekgyilkosok és sorozatgyilkosok büntetésén enyhítene. Jelenleg tizenegyen töltik úgy életfogytiglani büntetésüket, hogy életük végéig nem kerülhetnek feltételesen szabadlábra.

Forrás: mdf.hu

1 komment

Címkék: büntetőjog

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr18171314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molettibaba 2008.01.26. 20:44:48

Höm....hát igen ez a harmadik párt blog amelynek a bejegyzése ugyan azon a napon született, ami aért tünik fel, mert nagyon kevés a bejegyzés és ez igy már ciki kezd lenni.
süti beállítások módosítása