MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Az MDF az egykulcsos adóról kezdeményez négypárti egyeztetést

2008.04.03. 11:30 politikus

   A Magyar Demokrata Fórum a jelenleg parlamenti többséget alkotó pártokat, a Fideszt, a KDNP-t és az SZDSZ-t szakmai egyeztetésre hívja április 15-én, 15 órára, ahol közösen kidolgozhatunk, és még májusban-júniusban a parlament elé terjeszthetünk egy törvénymódosítást az egykulcsos adó bevezetéséről - mondta Dávid Ibolya csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az MDF 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót javasol.
    A pártelnök szerint az egykulcsos adó szükségességével mind a négy párt egyetért.
    Az egykulcsos adó bevezetésével a kisebbségi MSZP-kormány rákényszeríthető lenne végre a kiadások érdemi csökkentésére, ugyanakkor az előterjesztés elfogadása lehet az igazság pillanata az SZDSZ számára, hiszen a párt korábban a koalíciós szerződésre hivatkozva nem támogatta a Magyar Demokrata Fórum javaslatát - mondta.
    A koalíciós válsággal kapcsolatban Dávid Ibolya megismételte korábbi véleményét, hogy szerinte ez egy rosszul megírt színdarab.
    A pártelnök hangsúlyozta: sem formális, sem informális egyeztetés nem volt az MDF és az MSZP között az együttműködésről, nem kínáltak fel a pártjának koalíciót, és nem is készülnek koalícióra. A Magyar Demokrata Fórum konstruktív ellenzéki párt, ami azt jelenti, hogy támogatják azokat az indítványokat, amelyek az ország javát szolgálják és összhangban vannak a párt programjával, függetlenül azok előterjesztőitől - hangsúlyozta.
    Az MTI azon kérdésére, hogy az MDF támogatna-e egy miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt, Dávid Ibolya azt mondta: hogyha a parlament feloszlatja magát, hogyha a parlamentben valami elősegítheti az idő előtti változást, azt a Magyar Demokrata Fórum meg fogja szavazni. A konstruktív bizalmatlansági indítvány pedig nemcsak a miniszterelnök távozását segíti elő, hanem egy új miniszterelnököt, programjával együtt a székébe ültet, ez pedig koalíciót jelent - húzta alá.


Háttéranyag

MDF: Megnyílt az esély az egykulcsos adó 2009-es bevezetésére. Parlamenti többség kényszerítheti ki a valódi változásokat


A Szabad Demokraták Szövetségének ellenzékbe vonulásával megnyílt az esély arra, hogy 2009-től Magyarországon bevezessük az egykulcsos adót, hiszen adott a parlamenti többség a döntés meghozatalára. Az adócsökkentést és az egykulcsos adó bevezetését ugyanis mind a Fidesz, mind az SZDSZ politikusai több fórumon, sőt, korábban még pártprogram-szinten is támogatták.

       Magyarországon ma az állami elvonás hányada méltánytalanul magas, szerkezete pedig súlyos igazságtalanságokkal terhes. Az MDF álláspontja szerint a magyar adórendszer problémáit az adóterhek mérséklésén túl az állami elvonások szerkezetének gyökeres átgondolásával kell megoldani. Az MDF a fenti megfontolások alapján a 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó mielőbbi bevezetését javasolja.

      A Magyar Demokrata Fórum a jelenleg parlamenti többséggel bíró pártokat, a Fideszt, a KDNP-t és az SZDSZ-t, szakmai egyeztetésre hívja, ahol közösen eldönthetünk, kidolgozhatunk, és még májusban a Parlament elé terjeszthetünk egy törvénymódosítást az egykulcsos adó bevezetéséről.
 
      Az egykulcsos adó bevezetésével a kisebbségi MSZP-kormány rákényszeríthető lenne végre a kiadások érdemi csökkentésére, ez ugyanis elkerülhetetlen. Ugyanakkor az MDF javaslatának elfogadása lehet az igazság pillanata az SZDSZ számára.

       Az elmúlt években a liberális párt vezetői több fórumon is hangoztatták elkötelezettségüket az egykulcsos adó iránt, ez azonban mindeddig üres kampányfogásnak bizonyult. Most, hogy az SZDSZ átlépett az ellenzéki pártok sorába, bebizonyíthatja:

1.    hogy nem színjátéknak lehettünk szemtanúi az elmúlt napok kormányzati válság- showját figyelve;
2.    reformelkötelezettségének valódiságát;
3.    hogy valóban olyan elkötelezett-e az adócsökkentés és az egykulcsos adó iránt, ahogy azt korábban hangoztatta.

       Emlékezhetünk arra, hogy az SZDSZ vezetői az országgyűlési választási kampány során egy kötelezvényt írtak alá, melyben a párt vállalta „az adók további csökkentését: egységes 20 százalékos adókulcs bevezetését.”

      A Fidesz az egykulcsos adó melletti kiállással bizonyíthatja,
 
1.    hogy valóban kész tenni a polgárosodásért, a magyar középosztályért,
2.    mennyire gondolta valójában komolyan adócsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseit.

A Fidesz ezzel a lépésével megmutathatja, mit várhat tőle a közvélemény hatalomra kerülése esetén: tartja-e szavát, ragaszkodik-e deklarált elképzeléseihez, vagy kibúvókat keres.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság adózás

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr32410888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása