MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Ingyenes AIDS-szűrést a Szigeten!

2007.07.18. 17:50 politikus

A Magyar Demokrata Fórum nyílt levélben szólítja fel az egészségügyi tárcát, hogy a nagy ifjúsági rendezvényeken biztosítson a fiatalok számára felvilágosítással egybekötött, önkéntes és ingyenes AIDS-szűrési lehetőségét. Tavaly óta ugyanis a minisztérium nem biztosít eszközbeszerzési forrást a Szent László Kórház szakembereinek, akik 2000-től minden évben önkéntesként végeztek szűrést a Sziget Fesztiválra látogatók körében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a tanácsadással egybekötött ingyenes szűrővizsgálat az egyik leghatékonyabb megelőzési módszer az AIDS-járvány esetében. A még időben kiszűrt HIV-fertőzöttség és a korai kezelésbevétel mind a betegek, mind az egészségügyi költségvetés számára költséghatékony módszer. Sajnos hazánkban jelenleg sem a szűrés, sem a felvilágosítás nem működik megfelelően.
Magyarországon 1985-2006 között közel 1400 HIV-fertőzöttet regisztráltak, de ez a szám az elmúlt két évben egyre rohamosabban, hétről-hétre növekszik. Nem közömbös tehát, hogy működőképes-e a felvilágosítás, a megelőzés, megtörténik-e időben a fertőzések kiszűrése és kapnak-e kellő támogatást a kezelések. Az iskolás korosztálynak például jelenleg csak töredéke részesül megfelelő felvilágosító programban, pedig sokszor az ismerethiány az egyik fő oka annak, hogy a fiatalok a szexuális érintkezés során nem védekeznek, és elkapják a súlyos fertőzést.
Az utóbbi időben az egészségügyi kormányzat egyik mostohagyereke a kábítószerügy, a másik az AIDS-megelőzés lett: elsősorban ezeket a területeket sújtják a megszorító intézkedések. Évről-évre kevesebben fordulnak az ÁNTSZ laboratóriumaihoz, és nincs megoldva a kockázati csoportok szűrése sem. Újabban a civil szervezetek segítségével is történnek szűrések, azonban komoly erőfeszítések árán is csak kevés embert érhetnek el. Ezzel szemben a Sziget Fesztivál elmúlt hat évében a Szent László Kórház önkéntesei évente több száz fiatal felvilágosítással egybekötött, AIDS- és szájonkológiai szűrését végezték el, sajnos több esetben pozitív eredménnyel.
A Magyar Demokrata Fórum számára érthetetlen, hogy az egészségügyi kormányzat miért nem támogatja a hatékony szűrő programokat, miért vonult ki teljesen a fiatalok rendezvényein történő AIDS-szűrésből, amikor szakemberek szerint évek óta ez az egyetlen valóban hatékony, fiatalok tömegeit megmozgató, interaktív prevenciós tevékenység. Az MDF ezért felszólítja az egészségügyi tárcát, hogy biztosítsa a nagy ifjúsági rendezvényeken a felvilágosítással egybekötött, önkéntes és ingyenes AIDS-szűrés lehetőségét!
 
Dr. Horváth Ágnes
miniszter asszony részére

Egészségügyi Minisztérium


Tisztelt Miniszter Asszony!

A Szent László Kórház önkéntesei az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Sziget Fesztiválon is szeretnének a fiatalok számára ingyenes felvilágosítással egybekötött AIDS- és szájonkológiai szűrést végezni. Mivel azonban az elutasított állami támogatási kérelmük miatt nem áll rendelkezésükre megfelelő összeg az eszközbeszerzésre, az idei szűrés valószínűleg elmarad. Ezért arra kérem a tisztelt Miniszter Asszonyt, hogy bírálja felül korábbi elutasító döntését és biztosítson forrást a szűréshez nélkülözhetetlen eszközök beszerzésére.
Az utóbbi időben az egészségügyi kormányzat egyik mostohagyermeke a kábítószerügy, a másik az AIDS-megelőzés lett: elsősorban ezeket a területeket sújtják a megszorító intézkedések. Évről-évre kevesebben fordulnak az ÁNTSZ laboratóriumaihoz, és nincs megoldva a kockázati csoportok szűrése sem. Újabban a civil szervezetek segítségével is történnek szűrések, azonban komoly erőfeszítések árán is csak kevés embert érhetnek el. Ezzel szemben a Sziget Fesztivál elmúlt hat évében a Szent László Kórház önkéntesei évente több száz fiatal felvilágosítással egybekötött AIDS- és szájonkológiai szűrését végezték el, sajnos több esetben pozitív eredménnyel.
A felvilágosítással egybekötött szűrések hazai hiányosságait több parlamenti felszólalásomban is kifogásoltam. Ön már államtitkárként is osztotta aggályaimat és támogatásáról biztosított. Úgy vélem, eljött az ideje, hogy tettekre váltsa ígéreteit.
Érthetetlen, hogy az egészségügyi kormányzat miért nem támogatja a hatékony szűrő programokat, miért vonult ki teljesen a fiatalok rendezvényein történő AIDS-szűrésből, amikor szakemberek szerint évek óta ez az egyetlen valóban hatékony, fiatalok tömegeit megmozgató, interaktív prevenciós tevékenység. Ezért a Magyar Demokrata Fórum nevében felszólítom az egészségügyi tárcát, hogy biztosítsa a nagy ifjúsági rendezvényeken a felvilágosítással egybekötött önkéntes és ingyenes AIDS-szűrés lehetőségét.

Budapest, 2007. július 14.

                    Tisztelettel:

                  Pettkó András
           országgyűlési képviselő

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr54120602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása