MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Az MDF látja a fától az erdőt

2008.03.18. 22:08 politikus

A Magyar Demokrata Fórum olyan törvénytervezetet készít, amelynek értelmében köteleznék az államot a falopások, az erdő- és mezőgazdasági kártételek elleni hatékonyabb fellépésre.

 

    Egyes becslések szerint a falopások által okozott kár a helyreállítási költséggel együtt megközelíti az éves nemzeti agrártámogatás teljes összegét; akár százmilliárdokban lehet mérni a károkat - mondta Karsai Péter keddi sajtótájékoztatóján.
    Az MDF megyei szervezetei kapcsolatot keresnek a károsultakkal, az önkormányzatokkal, a polgárőrökkel és a rendőrséggel, hogy tapasztalataik beépíthetők legyenek a törvénytervezetbe.
    Az országgyűlési képviselő kérdésre válaszolva közölte, hogy még a tavaszi ülésszak során szeretnék benyújtani törvénytervezetüket, amelynek kidolgozását megelőzi az érintettekkel való egyeztetés.
    A törvénytervezetbe valószínűleg bekerül az a korábbi javaslatuk is, hogy a fával tüzelő rászorulók is állami támogatást kapjanak, ha bemutatják a vásárlásról szóló számlát - mondta Karsai Péter, aki szerint ez is visszaszoríthatná a falopások mértékét.


Háttéranyag

Az MDF látja a fától az erdőt

A Magyar Demokrata Fórum – az érintettek bevonásával – olyan komplex joganyagot terjeszt az országgyűlés elé, amely kötelezi az államot a falopások, az erdő- és mezőségi kártételek elleni hatékonyabb fellépésre és támogatja a gazdák önsegítő képességét, amellyel képesek lesznek megvédeni munkájuk eredményét.

A WWF (World Wide Found for Nature) tavalyi kormánybarométerében először értékelte hazánk illegális fakitermeléssel kapcsolatos tevékenységét és azt „nem megfelelő”-nek minősítette. Erre a minősítésre azzal is rászolgálhattunk, hogy a hivatalos adatok szerint is csak 20-25 százalék a felderítési arány.

Az MDF az elmúlt években számos alkalommal szót emelt az erdőn-mezőn, vizeinkben állandósult lopássorozat ellen. Erdők tűnnek el, halak vadak, termény, gépek, műszaki létesítmény, épület fogy, pusztul, a gazdák, a vidéki társadalom hatalmas kárát okozva.

Pontos szám az okozott kárról nincs, azonban egyes becslések szerint a helyreállítási költséggel számolt kárösszeg elérheti az éves nemzeti agrártámogatás majdnem teljes összegét.

Így felvetődhet a kérdés: végül is kiket támogatunk?

Az utóbbi három évben tucatnyi javaslatot tettünk a nyilvántartásra, a károk számbavételére, megelőzésére, a probléma-kör kezelésére.

Ezeket a javaslatokat a hatalom, a kormányzó többség unott egyhangúsággal szavazta le, utasította el, vagy megszólított képviselőjük semmitmondó választ adott reá. A fásult, vagy éppen ingerültebbé váló társadalom pedig egyre többször rossz válaszokat ad. Nem járható út az sem, ha félkatonai alakulatok szerveződnek „rendcsinálási” szándékkal, mint ahogy az sem, ha rálegyintünk a növekvő gondokra.

A Magyar Demokrata Fórum törvényes megoldást keres. Ezért olyan törvényjavaslat benyújtását tervezzük, melynek keretei között a vidéki társadalom képes lesz eredményesen megvédeni munkája eszközeit és gyümölcsét.  Azért, hogy  megoldások életszerűek és végrehajthatók legyenek, megyei szervezeteink kapcsolatot keresnek a károsultakkal, az önkormányzatokkal, a polgárőrökkel, hogy tapasztalataik beépíthetőek legyenek a törvénytervezetbe.

Abban bízunk, hogy az ily módon várhatóan társadalmi összefogást felmutató törvényjavaslatot a napjainkban is új tapasztalatokkal  „gazdagodó” kormányzó többség már nem a megszokott elutasítással fogadja.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: természetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr92386859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása