MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

MDF kezdeményezésre ötpárti a Magyar Gárdáról

2007.08.31. 11:39 politikus

A Magyar Gárda ügyében összehívott pénteki budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyen nagykövetek is szép számban vettek részt, az öt parlamenti párt képviselői nem változtattak korábbi álláspontjukon, de szerintük - más-más okból - mégis volt értelme a sajtóértekezletnek.

  

    A nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet az MDF elnöke, Dávid Ibolya kezdeményezett a Magyar Gárda ügyében, Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, miniszterelnök bejelentette: a kormány a Polgári Törvénykönyv módosítását kezdeményezi a vallási, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, illetve a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő személyek védelmében. A kezdeményezés célja, hogy a kisebbségben lévők a közösségüket ért sértő, bántó vagy lealacsonyító megnyilvánulásokkal szemben bírósághoz fordulhassak.
    Az MTI kérdésére Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, "nagy örömmel" támogatja a kezdeményezést, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pártja nyitottságát jelezte a javaslatra. A KDNP nevében Harrach Péter alelnök közölte, hogy várja az előterjesztést, Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig az írásos javaslat ismeretében alakítja ki az álláspontját.
    Gyurcsány Ferenc több példát is mondott arra, hogyan kapcsolódik a Fidesz a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amely a Magyar Gárda alapítója. Szerinte a Magyar Gárda a komplett nemzeti szocializmust, a nácizmust képviseli. Kijelentette: történelmi példák alapján a szélsőjobboldalt nem integrálni, takargatni és bátorítani kell, hanem távol tartani és elhatárolódni tőle. Le kell győzni a fasizmust és ez nem ijesztgetés a fasizmussal - szögezte le a kormányfő. Kérdésre válaszolva úgy vélte: valakik szervezetszerűen menteni próbálnak "fasiszta jellegű megnyilvánulást és magatartást", "valaki" politikai kommunikációs eszközökkel próbálja megkerülni a világos politikai álláspont kialakítását.
    A Magyar Demokrata című hetilapra és Orbán Viktorra, a Fidesz elnökére utalva Gyurcsány Ferenc kijelentette: az ellenzéki párt vezetője arcát adja "az önmagát demokratának hívó, egyébként nyilvánvalóan fasiszta nézeteket valló újsághoz", csakúgy, mint az ötpárti tájékoztatón résztvevő Navracsics Tibor.
    A Fidesz frakcióvezetője szerint kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz Magyarországnak, Navracsics Tibor ugyanakkor hisztériakeltéssel vádolta a miniszterelnököt. A politikustól többen is megkérdezték, a Fidesz elhatárolódik-e a Magyar Gárdától, ő ezekre válaszolva hangsúlyozta: a Magyar Gárda rossz az országnak és a Fidesznek is, kizárólag a miniszterelnöknek jó, ezért nem tartják jó és szükséges egyesületnek.
    Kijelentette: tavaly tavasszal "besült az antiszemita kártya", bebizonyosodott, hogy a Fidesz nem antiszemita. A frakcióvezető azt mondta, a Fidesz 1988-as megalakulása óta a jogállamiság és az alkotmányosság talaján áll, és azért jött létre, hogy demokrácia legyen Magyarországon, miközben ekkor Gyurcsány Ferenc még a KISZ főfunkcionáriusaként dolgozott.
    Hogy jön ahhoz Gyurcsány Ferenc, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot azzal gyanúsítsa meg, hogy diktatúrát és nemzetiszocializmust akar kiépíteni, és lefasisztázza a jobboldaliakat?! - tette fel a kérdést Navracsics Tibor. Szerinte a kormány feladata, hogy megvédje az ártatlanokat és fenntartsa az alkotmányos rendet.
    A sajtótájékoztatót kezdeményező Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról beszélt: egyértelművé kell tenni Magyarország és a demokratikus világ számára, hogy a békés többség nemet mond a gárdákra és a rossz emlékű szimbolikát másoló csoportokra.
    Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP alelnöke egyaránt arról beszélt, hogy Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély, a liberális politikus szerint ugyanakkor vannak fasiszták és újnácik, csakúgy, mint Nyugat-Európában. Eörsi Mátyás azt hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésben - a térség többi parlamentjével ellentétben - nincs radikálisnak minősíthető párt, Harrach Péter pedig arról beszélt, a KDNP értékrendje hiteles, cselekedetei kiszámíthatóak, így nincs szükség arra, hogy elhatárolódjon a Magyar Gárdától.
    Az SZDSZ frakcióvezetője együttműködést ajánlott a Fidesznek azokban az önkormányzatokban, ahol az ellenzéki párt a Jobbikkal kötött szövetséget. Navracsics Tibor erre azt válaszolta: ha az SZDSZ felmondja az MSZP-vel a koalíciót, akkor a Fidesz segít új többségi kormányt alakítani.
    A pártok képviselői kérdésre válaszolva azt mondták, volt értelme a közös tájékoztatónak. A kezdeményező MDF szerint azért, mert kiderült, hogy egyik párt szerint sincs szükség pártokhoz kapcsolódó félkatonai szervezetekre, a Fidesz szerint azért, mert kinyilvánították: a gárda szükségtelen egyesület. A KDNP azt emelte ki, minden párt elmondta álláspontját, az SZDSZ azt, hogy minden párbeszédnek van értelme.
    Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, a rendezvény hozzásegített a "tisztánlátáshoz".
    A résztvevők nem fogadtak el közös nyilatkozatot a Magyar Gárdáról. 

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szélsőség egyeztetés magyar gárda

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr20170201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása