MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Dávid Ibolya: egy esetleges koalíció is veszélybe kerülhet az MDF-Fidesz ellentét miatt

2007.07.20. 19:38 politikus

Lehetnek olyan erősek az ellentétek az MDF és a Fidesz között, hogy megakadályozhatnak egy esetleges koalíciót 2010-ben - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke az MTI-nek adott interjújában.

    Az MTI azon kérdésére, hogy lehetnek-e olyan erősek a Fidesz és az MDF közötti ellentétek, amelyek megakadályozhatnak egy esetleges koalíciót 2010-ben, a pártelnök igennel válaszolt. Az MDF ugyanis nem hatalmi, hanem értékpárt, és nem kívánja feladni a középosztályért és egy normálisabb Magyarországért folytatott
politikáját - mutatott rá.
    A Fidesz és az MDF kapcsolatáról szólva Dávid Ibolya rámutatott, hogy lényegi kérdésekben különbözik a két párt, így más a társadalomképük és a gazdaságpolitikájuk.
    "A Fidesz programja baloldali, kapitalizmus- és versenyellenes, tőke- és magántulajdon-ellenes, populista párt. Konkrét megoldások és programok mentén sem hajlandó tárgyalni közügyeinkről, például elutasította a középosztály 13 pontos programjának megvalósítását. E nélkül pedig nem lehet polgári Magyarországot építeni" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.
    A Fidesz az "egy a tábor, egy a zászló" évek óta meghirdetett politikájában a tábort baloldalinak, a zászlót jobboldalinak képzeli. Így alakult ki Magyarországon két baloldali párt: az MSZP történelmi gyökereit nézve, a Fidesz pedig gazdasági elképzeléseit tekintve - fűzte hozzá a vezető.
    Arra a kérdésre, hogy az MDF milyen mértékig működne együtt a jelenlegi koalícióval, a pártelnök hangsúlyozta: az MDF az MSZP ellenfele. Eddig, kormányprogramot - méghozzá a legpopulistábbat - csak a Fidesz szavazott meg az MSZP-vel. Ez volt a száznapos program, amely pont öt évvel ezelőtt pont tíz évre verte szét a magyar gazdaságot - emelte ki a politikus.
    A pártelnök szerint sokakat megtéveszt az, hogy nem kívánnak beállni a gyűlölködő pártpolitikai háborúba, ehelyett minden olyan szakmai javaslatban partnerek, amely az ország felemelkedését segíti.
    Dávid Ibolya továbbra is úgy látja, hogy nem lesznek előrehozott választások Magyarországon, 2010-ben pedig pártja megkerülhetetlen tényezővé válik majd. A következő időszakban az MDF támogatottsága tíz-tizenöt százalékon stabilizálódhat, így csak akkor lehet majd a párt nélkül kormányt alakítani, ha a Fidesz és az MSZP nagykoalícióra lép - tette hozzá.
    A programunk és együttműködésre, párbeszédre épülő stílusunk alapján szeretnének szavazókat nyerni, és nem foglalkozunk azzal a furcsa megközelítéssel, hogy
korábban ki hova szavazott - húzta alá.
    A Magyar Demokrata Fórum bármikor képes lenne kormányzásra a jelenlegi politikusaival, szakértőivel - mondta Dávid Ibolya egy kérdés kapcsán. A párt szakmai munkáját segíti a közelmúltban felállított kabinetrendszer, a munkacsoportok vezetőiből is lehetnek miniszterek, vagy államtitkárok, ha az MDF kormányra kerül, de kormányképesek a képviselők is - tette hozzá.
    Dávid Ibolya megismételte, hogy az MDF-nek megerősödtek a nemzetközi kapcsolatai. A Magyar Demokrata Fórum iránt egyre nagyobb az érdeklődés Európában és az Egyesült Államokban is: kölcsönösen keresik a magyar konzervatív párttal a partnerséget - tette hozzá.
    Az MTI azon kérdésére, hogy a körvonalazódó nemzetközi együttműködések jelentenek-e majd plusz pénzügyi forrásokat is az MDF számára, Dávid Ibolya azt mondta: szakmai és politikai segítséget kapnak partnereiktől, például közös programokat, kutatásokat szerveznek.
    Az európai néppártok számára egyaránt fontos egy programjában, értékeiben megtisztuló Fidesz és az MDF is - válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy vajon melyik jobboldali párt kaphat nagyobb támogatást az azonos pártcsaládba tartozóktól 2009-ben és 2010-ben.
    A magyar külpolitikáról szólva a pártelnök rámutatott, hogy a térség országainak jobban össze kellene fogniuk a jobb érdekérvényesítés érdekében, szorosabbra kellene fűzni például a visegrádi együttműködést, de Kelet-Közép-Európának új együttműködési formákra is szüksége lenne. 
    A politikus szerint a magyarországi parlamenti pártok között szorosabb együttműködésre lenne szükség nemzetpolitikai és külpolitikai kérdésekben.
    A távirati iroda kérdésére Dávid Ibolya hangsúlyozta: továbbra is támogatja a határon túli magyarok kettős állampolgárságát.
    "A Magyar Demokrata Fórum az, amelyik évek óta azt hangoztatja, hogy a kettős állampolgárságot a politikának törvény eszközével kell biztosítania, egyezségre jutva a környékbeli országokkal. (...) Függetlenül attól, hogy valaki a Felvidéken vagy a Délvidéken, Kárpátalján vagy Erdélyben él, ezt a lehetőséget biztosítani kell számára." - mondta Dávid Ibolya.
    A pártelnök szerint Magyarországnak a szülőföldön maradást kell támogatnia, nem bezárva a kaput azonban azok előtt, akik az anyaországba szeretnének letelepedni. Az Unión belül az anyaországba költözést nem lehet megakadályozni, de ösztökélni sem szabad. - mondta a politikus.
    Az MTI autonómiatörekvésekre vonatkozó kérdésére Dávid Ibolya elmondta, hogy ez nem az anyaország feladata: azt kivívni az ott élő magyaroknak kell, ha úgy akarja a többség. A többségi akarat kinyilvánítása után viszont kötelességünk azt szorgalmazni - tette hozzá.
    Az Országgyűlés tavaszi munkájáról szólva Dávid Ibolya elmondta: "hangos" munkát végzett a parlament, kevés eredménnyel. A pártelnök szerint az ellenzéki MDF-nek
az volt a szerepe, hogy nyilvánosságot biztosítson, ellenőrző szerepet végezzen és alternatívát mutasson olyan ügyekben, amelyek titokban maradtak volna. Az MDF ebből a szempontból állta a helyét, és a két nagy, szocialista párt - a Fidesz és az MSZP -   mellett az európai jobboldali, konzervatív alternatíva lesz a 2010-es választásokon - értékelte az elmúlt fél évet és a jövőt Dávid Ibolya.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: választás együttműködés fidesz kettős állampolgárság

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr14122093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása