MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Ha nincs száznapos program, nincs szigorú megszorítás

2007.07.18. 17:54 politikus

Ha nem lett volna száznapos program, akkor szükségtelenné válnának a szigorú megszorítások, és az eurót is hamarabb vezethetné be Magyarország - mondta Almássy Kornél, az MDF alelnöke kedden Budapesten.

    "Abban az esetben, hogy ha nincs száznapos program, akkor azokra a súlyos és szigorú megszorításokra, amelyeket az elmúlt és az idei évben is tapasztaltunk, nem lett volna szükség, illetve az eurót már sokkal előbb be lehetne vezetni" - mondta Almássy Kornél.
    A politikus kedden ötezer milliárd forintról szóló befizetetlen postai csekket adott át az MSZP és a Fidesz képviselőinek a pártszékházaknál, az MDF szerint ugyanis a két legnagyobb párt a felelős a száznapos program elfogadásáért és negatív pénzügyi hatásaiért. Az MSZP irodaházánál a párt sajtóosztályának munkatársai, a Fidesznél a központnak helyet adó Polgárok Házának háziasszonya vette át a párt nevében a fekete szalaggal átkötött csekkeket.
    Az MTI kérdésére az alelnök elmondta: azért nem mentek az SZDSZ-hez, mert a párt a kormánykoalíció része; a KDNP-nek pedig azért nem adtak csekket, mert 2002-ben nem volt az Országgyűlés tagja. Egyébként is: ha a Fideszhez megyünk, az olyan mintha a KDNP-hez mennénk - tette hozzá.
    A száznapos program "jótéteményeit" a kormány sokszorosan fizetette vissza az állampolgárokkal: a béremelés "elpárolgott", a családi pótlék reálértéke csökkent, a járulékcsökkentésre sokszoros adóemelés következett - mutatott rá Almássy Kornél.
    A politikus szerint a száznapos program áthúzódó kiadásai az első - tört - évben több mint 200 milliárd, 2003-tól évi 800 milliárd forinttal terhelte meg a költségvetést. Ehhez jönnek még az egyszeri kiadások 600 milliárd értékben - tette hozzá.
    A több mint ötezer milliárd forintos veszteséget az MDF szakértői számolták ki egyebek mellett az államháztartási mutatókból - mondta az alelnök az MTI kérdésére.
    A távirati iroda további felvetésére elmondta, nem azt vitatják, hogy szükség volt-e ezekre a lépésekre, hanem azt kifogásolják, hogy már 2002-ben tudni lehetetett: a költségvetés nem tudja felvállalni ezeket a terheket.
    Dávid Ibolya pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján nevezte a "populizmus gyásznapjának" a száznapos program aláírásának ötödik évfordulóját. Az MDF vezetője akkor közölte, hogy számításaik szerint ötezer milliárdos kiesést jelentett a költségvetés számára a program. 
    A száznapos programról szóló törvénymódosítást 2002. július 16-án fogadta el az Országgyűlés 339 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 17 tartózkodással.
    A módosítás nyomán 2002 szeptemberétől átlagosan ötven százalékkal emelkedett a közalkalmazottak bére, 20 százalékkal nőtt a családi pótlék és 30 százalékkal emelkedett a hallgatói normatíva.

Forrás: mdf.hu

1 komment

Címkék: megszorítások költségvetés dávid ibolya

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr66120606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

külváros 2007.07.18. 17:55:15

Azt remélem nem felejtette el Almási úr, hogy a 100 napos program leszavazásának bátor tettére a lehetőséget(parlamenti székek) kinek köszönhetik! És hogy az akkori saját frakcióvezetőjüket azóta törvénytelenül kizárták!
süti beállítások módosítása