MDF

Ez az oldal nem az MDF hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az MDF honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A térség országai már felismerték: az egykulcsos adó a fejlődés záloga

2007.08.02. 11:43 politikus

A térség kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó országainak gyakorlatát követve a bolgár kormány is az egykulcsos adó mellett döntött. Ráadásul Csehország is komolyan mérlegeli az adórendszer ebbe az irányba történő átalakítását. Magyarország folyamatos lemaradásának megállítása érdekében a Magyar Demokrata Fórum ismételten arra kéri a kormányt és parlamenti pártokat, hogy kövessék térségünk egyre sikeresebb gazdaságainak példáját, és haladéktalanul kezdjék meg az egyeztetéseket az egykulcsos szja mielőbbi bevezetéséről.

   

Bulgária az év elején a társasági adókulcs öt százalékos csökkentésével jelentős költségvetési bevételnövekedést ért el, melynek eredményeképpen idén májusra a költségvetés 1,3 milliárd eurós többletet produkált. A sikeres lépés nyomán a bolgár kormány most elszánta magát a személyi jövedelemadó rendszerének átalakítására is, melynek értelmében az eddigi három- helyett egykulcsos – és mindössze 10 százalékban megállapított – személyi jövedelemadót vezetnek be.

A szófiai kormány intézkedései jól illeszkednek abba az európai trendbe, mely az adócsökkentés és az egykulcsos adó ötvözésével kívánja felgyorsítani a gazdaság fejlődését. Észtország, Szlovákia és Románia példája egyértelműen bizonyítja, hogy az egykulcsos adó és a kimagasló gazdasági fejlődés valóban összefügg. A kelet-közép-európai térségből Bulgárián kívül már Csehország is követni kívánja a sikeres trendet, és a kormány formálódó törvénytervezete szerint jövőre bevezetnék az egységes, 15 százalékos szja-t, amihez párosulna a társasági adó 2010-től való öt százalékos csökkentése.

Térségünkben már szinte egyedül a magyar kormány megy szembe Don Quijote-i konoksággal a kor követelményeivel. A Gyurcsány-kormány folyamatosan növeli a középosztályt szorító adókat, és a méltányos, átlátható adórendszer bevezetése helyett a revizori apparátus felduzzasztásával próbál többletbevételhez jutni. A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint a kormány politikája zsákutcába vezet, melynek eredményeképp hazánk hamarosan behozhatatlan lépéshátrányba kerül térségünk többi országával szemben.

A Magyar Demokrata Fórum ezért arra kéri a kormányt és a parlamenti pártokat, hogy a sikeres nemzetközi példákat megszívlelve haladéktalanul kezdjék meg az egyezetéseket az MDF által következetesen szorgalmazott egykulcsos személyi jövedelemadó mielőbbi bevezetésének ügyében. A Magyar Demokrata Fórum álláspontja szerint ugyanis kizárólag egy igazságos, átlátható, és az adózási morált erősítő adórendszerrel lehet hosszú távú eredményeket elérni, és versenyképes magyar piacgazdaságot teremteni.

Forrás: mdf.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság adózás

A bejegyzés trackback címe:

https://mdf.blog.hu/api/trackback/id/tr30170208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása